piątek, 4 lipca 2014

FitWarzyw #1

Mamy lato, przyszedł czas na tani bób, więc trzeba korzystać póki jest. Bo to zdrowy strączek, mimo że dość kaloryczny.



Właściwości bobu gotowanego, 100g (za USDA National Nutrient data base):
Wartość energetyczna - 110 kcal
Białko ogółem - 7,60  g
Tłuszcz - 0,40  g
Węglowodany - 19,65  g
Błonnik - 5,4  g
Witaminy
Witamina C – 0,3 mg
Tiamina – 0,097 mg
Ryboflawina – 0,089 mg
Niacyna - 0,711  mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6  - 0,072 mg
Kwas foliowy -  104 μg
Witamina A – 1 μg
Witamina K - 2,9 μg
Minerały
Wapń – 36 mg
Żelazo  - 1,50 mg
Magnez  - 43 mg
Fosfor - 125 mg
Potas  - 268 mg
Sód – 5 mg
Cynk  - 1,01 mg
Także laski, jemy bobik, nie martwimy się że zaszkodzi, że utyjemy, wręcz przeciwnie. Bób sprawi, że w "złych" momentach i chwilach załamania na dłużej poczujemy się syte.

Jako ciekawostkę napiszę, że bób świeży i młody można jeść na surowo. A żeby ten gotowany trawiło się łatwiej (w końcu wzdęć nikt nie lubi), polecam zalać go gorącą wodą, odstawić na godzinę, wylać wodę, zalać świeżą i ugotować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz