Właściwości bobu gotowanego, 100g (za USDA National Nutrient data base):
Wartość energetyczna - 110 kcal
Białko ogółem - 7,60 g
Tłuszcz - 0,40 g
Węglowodany - 19,65 g
Błonnik - 5,4 g
Witaminy
Witamina C – 0,3 mg
Tiamina – 0,097 mg
Ryboflawina – 0,089 mg
Niacyna - 0,711 mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6 - 0,072 mg
Kwas foliowy - 104 μg
Witamina A – 1 μg
Witamina K - 2,9 μg
Minerały
Wapń – 36 mg
Żelazo - 1,50 mg
Magnez - 43 mg
Fosfor - 125 mg
Potas - 268 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 1,01 mg
Także laski, jemy bobik, nie martwimy się że zaszkodzi, że utyjemy, wręcz przeciwnie. Bób sprawi, że w "złych" momentach i chwilach załamania na dłużej poczujemy się syte.
Jako ciekawostkę napiszę, że bób świeży i młody można jeść na surowo. A żeby ten gotowany trawiło się łatwiej (w końcu wzdęć nikt nie lubi), polecam zalać go gorącą wodą, odstawić na godzinę, wylać wodę, zalać świeżą i ugotować.
Jako ciekawostkę napiszę, że bób świeży i młody można jeść na surowo. A żeby ten gotowany trawiło się łatwiej (w końcu wzdęć nikt nie lubi), polecam zalać go gorącą wodą, odstawić na godzinę, wylać wodę, zalać świeżą i ugotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz